Sfaturi în achiziționarea unui televizor

Achizitionarea unui televizor se dovedeste a fi uneori un lucru complicat, mai ales pentru incepatori care se pot incurca putin in acest ocean de informatii tehnice. Pentru a va ajuta iata cateva sfaturi in achizitionarea unui televizor.

Pretul. Este evident criteriul numarul unu cand vine vorba despre achizitionarea unui televizor. Chiar daca pretul nu traduce in general calitatea unui produs (un televizor de doua ori mai scump decat altul nu ofera o imagine de doua ori mai buna), pretul permite in schimb stabilirea unei scari de valori. Insa, in ziua de azi, nu mai este nevoie sa cheltui sume imense pentru a te dota cu un televizor performant. Cu cat ecranul acestuia este mai mare, cu atat televizorul este mai scump. La un pret egal, un televizor de 55 de inchi spre exemplu va fi la fel de performant ca unul de 65 de inchi. Un mic truc – deoarece un televizor nu se schimba atat de des, atunci cand o faci te sfatuim sa astepti reducerile, sa nu te grabesti. Black Friday spre exemplu sau Craciunul.

Dimensiunea. Pe masura ce trece vremea, marimea ecranelor noastre creste. In ziua de azi, cea mai vanduta dimensiune este 55 de inchi (139cm) in diagonala. Datorita numeroaselor tehnologii existente precum 4K, este o idee buna sa optezi pentru o dimensiune mai mare a ecranului. Inainte de a opta pentru un televizor cu ecran mare asigura-te de faptul ca ai spatiu si ca se potriveste in incaperea in care vrei sa il asezi.

Tehnologiile. In alegerea unui televizor performant vei intalni o multime de termeni:

– rezolutie – in ziua de azi, avem de ales intre mai multe rezolutii posibile la un televizor : Full HD, 4K/UHD /Ultra HD sau chiar 8K (dar iti recomandam sa eviti acest format pentru moment deoarece este scump si inutil).
– Tehnologie de iluminare – de la LCD la Edge LED, la Direct LED sau Full LED, QLED, OLED…iata cativa termeni pe care i-ai putea intalni. Incearca sa privilegiezi, in functie de buget, macar un LCD FULL LED. Cat despre QLED, este vorba despre un filtru care imbunatateste culorile, regasit in special la televizoarele Samsung.
– Functii imagine – TruMotion, Motionflow, Perfect Natural Motion…constructorii existenti la momentul actual pe piata au proprii termeni in ceea ce priveste functiile cu care sunt dotate televizoarele. Functii menite sa amelioreze fluiditatea, contrastul sau claritatea imaginilor. In acest moment se vorbeste in special despre HDR, o functie care permite optimizarea luminozitatii sau contrastului. Principalele functii pe care trebuie sa le aiba un televizor sunt – HDR 10, Dolby Vision, HDR 10+ sau HLG.

Sunetul. Televizoarele nu sunt tocmai pe primul loc in ceea ce priveste calitatea audio. Doua optiuni pentru a beneficia de un sunet bun, de calitate – fie optezi pentru un model dotat cu o bara de sunet, in general, cele mai bune in acest domeniu, fie apelezi la o boxa externa. In acest caz, te sfatuim sa privilegiezi HDMI ARC daca este posibil sau un port optic (atentie, nu toate porturile HDMI sunt compatibile cu ARC, acest lucru este precizat in general).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?