Insomnia – cauze, simptome, prevenție, diagnostic, tratament

Desi nimeni nu o percepe ca fiind o reala problema de sanatate, insomnia este o boala care afecteaza din ce in ce mai multi oameni de toate varstele si le afecteaza capacitatea de lucru, de studiu, chiar si starea generala si dispozitia.

Insomniaticii se transforma in niste morocanosi care incearca sa isi ascunda problema prin consumul de cofeina si recuperarea pe cat posibil a somnului pierdut prin mici reprize de somn acasa sau, din pacate, chiar la locul de munca.

Se poate face ceva pentru a preveni si chiar trata insomnia, exceptand medicamentele care induc starea de somn profund, al caror consum are efecte devastatoare pe termen lung?

Ce este insomnia?

Insomnia este reprezentata de dificultatile de adormire, cu o durata minima de 45 de minute pana la inducerea starii de somn. Exista pameni care se plang ca incearca sa doarma cu lumina stinsa si fara alti stimuli externi pana la ora 3-4 dimineata, trezindu-se foarte obositi si fara prea mult spor in activitatile pe care trebuie sa le intreprinda.

Semne si simptome ale insomniei

Insomnia apare atat la tineri cat si la persoanele trecute de prima tinerete si chiar si de a doua. Cum poate sti cineva ca sufera de insomnie si nu de o alta dereglare de somn sau chiar de o afectiune neurologica? Insomnia are urmatoarele semne si simptome (uneori pacientii manifesta numai un simptom sau mai multe):

● Adormire foarte dificila cu treziri repetate;
● Adormire pe timpul zilei;
● Oboseala, fatigabilitate excesiva;
● Depresie, scaderea atentiei, capacitatii de concentrare si de memorare;
● Predispozitia la accidente si caderi;
● Performante slabe la cursuri sau la locul de munca.

Cauzele insomniei

Cele mai frecvente cauze ale aparitiei insomniilor sunt:

● Consumul excesiv de substante excitabile pentru creier: alcool, tutun, cofeina, droguri;
● Anxietate;
● Consumul unor medicamente;
● Bufeurile specifice menopauzei;
● Depresia;
● Afectiuni medicale care determina dureri foarte puternice;
● Sindromul picioarelor nelinistite;
● Dementa senila.

Cum se poate preveni insomnia?

Specialistii recomanda tuturor persoanelor predispuse la dezvoltarea insomniei sa renunte la consumul de alcool, la tigari, sa limiteze cantitatea de cofeina ingerata zilnic, sa renunte cu acordul medicului la medicamentele care ii provoaca aceasta stare, sa isi creeze un mediu ambiant perfect pentru somn fara stimuli externi cum ar fi lumina sau zgomotul produs de televizor sau de alte echipamente IT.

Tratamentul insomniei

Se vor incerca intai metodele traditionale de tratare a insomniei, cum ar fi consumul unei cani cu lapte cald inainte de culcare, consumul ceaiului de tei sau de de valeriana. Ceaiul de paducel si de talpa gastii poate ajuta in obtinerea unei stari de relaxare profunde, precum si masajul cu ulei de levantica. In cazuri mai serioase, se va apela la ajutorul medicului care va prescrie medicamente alopate – somnifere pentru inducerea starii de somn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *