Felul în care culorile ne influențează percepția

Cel mai bun simt pe care il detinem este cu siguranta vederea. Asta deoarece datorita ei, putem percepe o multime de imagini si de obiecte. Aceste obiecte pot reflecta lumina in mod diferit, un lucru pe care ochii nostri il percep drept culori.

Fiecare persoana reactioneaza in mod diferit in fata culorilor. Aceasta reactie poate sa reflecte o stare emotionala particulara sau afinitatile personalitatii noastre cu privire la acea culoare.

De exemplu:
– un gust pentru mancare.
– o perceptie dezagreabila cu privire la anumite imagini.
– o reactie cu privire la mijloacele de publicitate mass-media.

Rosul reprezinta culoarea cea mai frapanta. Aceasta poate sa manifeste unele impulsiuni precum: iubirea, pasiunea, caldura, vitalitatea sau confortul. Dar poate in acelasi timp, sa apeleze la unele stari negative precum: plecarea, mania, abandonul sau violenta. Este legata si de unele situatii periculoase. Poate provoca marirea presiunii cardiace, scaderea apetitului sau o senzatie de caldura.

Portocaliul. Este o culoare calda, dar nu atat de frapanta ca si rosul. Portocaliul este asociat cu persoanele energice sau foarte dominatoare. O culoare care sugereaza noutatea, visurile, tineretea, aventura, imaginatia sau energia. Produce un sentiment de foame si de sete si poate cauza insomnie intr-un loc mai inchis.

Galbenul este o culoare care atrage foarte usor atentia, datorita luminozitatii sale calde, agreabile si stimulante. Poate reprezenta anumite semne de avertizare, fiind o culoare asociata cu inteligenta.

Verdele este culoarea naturii, a campurilor si a padurii. Poate evoca primavara, fecunditatea, reinnoirea si dezvoltarea. Daca este perceputa in mod pozitiv, aceasta poate simboliza norocul, sanatatea sau speranta.

Albastrul, o culoare care ne duce imediat cu gandul la cer si la mare. Este asociata cu mai multe emotii si stari precum: inteligenta, incerederea, pacea, nobletea, siguranta, adevarul si intelepciunea. Poate motiva repaosul, linistea si cautarea spirituala.

Violetul este simbolul umanitatii si al penitentei. Poate evoca solitudinea, durerea, sacrificiul si misticismul. Reprezinta un amestec intre masculin si feminin si poate evoca relaxarea, forta spirituala si sensibilitatea.

Albul este culoarea persoanelor senine si intelegatoare, care ajuta la combaterea sentimentelor de inchidere si de deceptie.

Negrul absoarbe toata lumina si este asociat cu moartea, cu doliul, cu misterul sau cu doliul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?